sobota, 10 listopada 2012

UDANA SOBOTA :)

Witajcie. Jak mija Wam weekend? Dla mnie jest udany :) od rana posprzątałam i nie zgadniecie co zrobiłam, pyszniutkie ciasteczka dietetyczne oraz muffinki z kawałkami czekolady i orzechami włoskimi. Dla mnie to wielkie osiągnięcie, bo coraz lepiej sprawdzam się w roli kucharki i coraz chętniej spędzam czas w kuchni :)


Wyglądają identycznie jak na tych zdjęciach.





A tutaj macie przepis: ciasteczka są idealne dla osób, które lubią słodkości i jednocześnie dbają o linię :) a co najważniejsze są bardzo syte :)


Składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 100 g rodzynek
- 100 g orzeszków
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyłam. Z masy formowałam płaskie ciasteczka i układałam je na blasze wyłożonej pergaminem. Piekłam około 20 minut w 200.


Sok jabłkowy zrobiłam sama, bo mam w posiadaniu sokowirówkę, więc ciastka są jeszcze bardziej pyszne.

A tutaj macie moje muffinki

Składniki na 12 babeczek:
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 125 g mąki pszennej ze środkiem spulchniającym
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka
  • garść czekoladowych pastylek
Wszystkie składniki poza mlekiem i czekoladą miksujemy na gładką masę. Dalej mieszamy pulsacyjnie, dolewając mleko, aby ciasto było lejące. Na koniec delikatnie wmieszać czekoladki.
Ciasto przekładamy do papilotek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego : )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz